DN og Næstved kommune foreslår fredning af Denderup Vænge og Brødebækken

Den sjældne hasselmus, der kun forekommer enkelte steder i Danmark, lever som noget helt unikt i skoven Denderup Vænge. Danmarks Naturfredningsforening og Næstved kommune har bl.a. derfor indsendt et fredningsforslag for det artsrige skovområde.
Området rummer også en lang række flagermus blandt andet Bredøret flagermus samt en række sjældne planter

Lige syd for det kendte skovtårn nær Rønnede i Sydsjælland findes skoven Denderup Vænge samt den tilstødende Sørup Skov. Skovene rummer en artsrigdom ud over det sædvanlige, og særligt omkring det uregulerede og meget rene vandløb Brødebækken samt skovsøen Denderup Sø med omliggende skov-eng er forekomsten af sjældne og truede arter bemærkelsesværdig. Den høje biodiversitet skyldes især de særlige geologiske forhold og områdets meget lange skovhistorie.

Området har sandsynligvis været skovbevokset siden sidste istid – noget som er meget sjældent i Danmark. Det kontinuerlige skovdække er rigtig vigtigt for de skovlevende dyre- og plantearter. Mange af arterne i området er såkaldte indikatorarter for gammel skov og er både tilknyttet og afhængige af et kontinuerligt løvtræsskovdække, dødt ved og et stabilt skovklima. Af særlige arter i skovene skal først og fremmest nævnes Hasselmusen, som er en såkaldt bilag IV-art – altså en art, der er sjælden eller truet på europæisk plan. Danmark er derfor forpligtet af EU-regler til at sikre bestandens overlevelse. Faxe Kommune har således også fået tildelt hasselmus som ansvarsart.

Hasselmusen har tidligere sandsynligvis været udbredt i Danmark, men har i dag kun fem kendte områder med levesteder tilbage. Hasselmusen er, på trods af navnet, slet ikke en mus, men derimod Danmarks eneste art af syvsover. Den sover vintersøvn et halvt års tid i en polstret rede under jorden, hvor den er beskyttet mod frost. Omkring april vågner den op til dåd og tilbringer stort set al tid i træerne eller buskadset, hvor den er nataktiv. Her bygger den flere runde sommerreder, hvor den henholdsvis opholder sig og yngler.

Derudover findes bl.a. en lang række sjældne planter, såsom Femradet Ulvefod, Småbladet Milturt og orkideen Nikkende Hullæbe, der alle regnes som indikatorarter for naturskov. Svamperiget er repræsenteret af arter som Børstepigsvamp og Sværtende Kantarel (der kun har otte kendte levesteder i Danmark), og skoven er hjemsted for flere karakteristiske sommerfugle. Endelig er skoven et vigtigt levested for en lang række flagermus, som f.eks. Bredøret Flagermus, der er truet i hele Europa.

Fredningsforslaget indeholder bestemmelser for skovens fremtidige drift, som skal sikre artsrigdommen også i fremtiden, herunder blandt andet også særlige bestemmelser, der skal tilgodese hasselmusens levevilkår. Fredningsforslaget omfatter i alt 306 hektar.

Næstved kommunes formand for Klima-, Miljø, og Friluftsturismeudvalget, Rune Kristensen (K), udtaler: ”Næstved Kommune er gået med i dette fredningsforslag for at sikre en afbalanceret fredning, der både sikrer de store naturværdier i området og samtidig tager hensyn til legitime lodsejerinteresser”.

Formanden for Danmarks Naturfredningsforenings Næstved afdeling, Rune Larsen, udtaler:

Det er virkelig vigtigt, at vi passer rigtig godt på de rester af god natur, vi har, så vi er sikre på, at den også er der til vore børn og børnebørn. Måske går det godt nok i området i dag, men med et så særligt område er det vigtigt at få en sikring for fremtiden.”

Formanden for Danmarks Naturfredningsforenings Faxe afdeling, Palle Ystrøm, udtaler:

”I DN Faxe er vi meget optaget af at passe rigtig godt på den sjældne hasselmus, og fredningen er derfor rigtig vigtig – og vi håber på at medvirke til også at sætte redekasser op i området til hasselmus, for at understøtte bestanden yderligere”.

Fredningsforslaget er nu fremsendt til Fredningsnævnet for Sydsjælland, Møn, Lolland og Falster, som vil foretage offentlig høring om forslaget og tager stilling til, om der skal gennemføres en fredning, og i givet fald til omfanget og udformningen af fredningen.

Kontakt:

Danmarks Naturfredningsforening: Jørgen Heinemeier, jh@dn.dk">jh@dn.dk , tlf. 3122 3376

Næstved kommune: Michael Krogh, mikro@naestved.dk">mikro@naestved.dk, tlf. 2545 0467

Læs fredningsforslaget her

Se kort over fredningen her

Læs Naturstyrelsens folder om hasselmus 

Læs indlæg fra Dansk Skovforening